idi:

Basen przyszkolny w Bydgoszczy-Pijarów

01. Lokalizacja Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie, Polska)
02. Etap realizacji Projekt w trakcie realizacji
03. Opis Obiekt swoją architekturą nawiązuje jednocześnie do wielu czynników definiujących miasto Bydgoszcz zarówno geograficznych jak i historycznych. Rzeka od wieków stanowi nieodzowny element miasta. To dzięki niej kwitnie handel, a od osiemnastego wieku poprzez kanał Bydgoski biegnie międzynarodowa trasa wodna E 70 łącząca Wisłę i Odrę poprzez ich dopływy: Brdę, Noteć oraz Wartę. Dodatkowo miasto Bydgoszcz znajduje się w Pradolinie Toruńsko-Eberswaldzkiej której różnica terenu wynosi między 15, a 40 m. Cała dzielnica Miedzyń z zespołem szkół zlokalizowane są na zboczu Bydgoskim, co stanowiło inspirację do bryły budynku jednocześnie nawiązując do jego funkcji. Aby uniknąć wrażenia ciężkiej bryły budynku oraz mając na uwadze historyczno-geograficzne tło zaproponowano miękkie formy dachów podkreślające lekkość obiektu, a poprzez wypełnienie elewacji wertykalną formą wykończenia nawiązujemy do istniejącej zabudowy architektury lat 60-70. Fale na elewacji symbolizują rzekę Brdę, a rytmiczny podział przeszkleń i wertykalne wypełnienia elewacji nawiązuje do modernistycznej zabudowy istniejącej.
Inwestycję zlokalizowano przy Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 7 w Bydgoszczy. Obiekt zostanie połączony z istniejącym budynkiem szkoły za pomocą łącznika, co zapewni komfortowe przejście dla korzystających z basenu dzieci i młodzieży szkolnej. Z uwagi, że obiekt ma pełnić także funkcję osiedlowego centrum sportowego, projekt zakłada wyraźne podzielenie inwestycji na część połączoną ze szkołą oraz część dostępną poza godzinami pracy szkoły, z odrębnym wejściem. Obiekt przeznaczony jest dla użytkowników w różnym wieku od niemowlaków po osoby w wieku emerytalnym, o wszystkich stopniach sprawności, w pełni dostępny dla osób niepełnosprawnych w zakresie stref ogólnodostępnych. Inwestycja propaguje nie tylko aktywny i zdrowy tryb życia, ale również stanie się miejscem spotkań lokalnej społeczności.
Strefa wejściowa do budynku została zaznaczona przez zróżnicowane formy, przez co znacząco poprawia się identyfikacja przestrzenna. Hol wejściowy poprzedzony wiatrołapem minimalizuje straty ciepła w zimie oraz umożliwia wygodny dostęp do wszystkich stref funkcjonalnych. Obiekt wyposażony jest w zespół szatniowy, który dzieli się na trzy strefy: strefę damską, strefę męską oraz strefę dla niepełnosprawnego. W skład każdej z stref wchodzi szatnia wraz z przebieralniami, pomieszczenie natrysków, umywalnia, oraz pomieszczenie toalet.
Aby sprostać zróżnicowanym wymaganiom dzisiejszego użytkownika przestrzeń hali basenowej została zaprojektowana w taki sposób, aby zapewnić rozrywkę różnym grupom wiekowym.
Największą nieckę stanowi basen sportowy o wymiarach 12,5x25m i głębokości zmiennej od 1,20m do 1,80m.
Zaprojektowano nowoczesne niecki ze stali nierdzewnej wyposażone w dysze napływowe denne, rynny przelewowe, spust, muszlę probierczą, liny torowe, słupki startowe, zestaw falstartowy i zestawy nawrotowe oraz dodatkowe dysze do masażu karku. Zapewnia to najwyższy komfort użytkowników i najwyższą higienę.
Zapewniono przestrzeń specjalnie przeznaczoną dla najmłodszych, gdzie każde dziecko odnajdzie swój świat wśród przelewającej się wody. Strefa ta jest także przystosowana dla opiekunów poprzez specjalnie wyprofilowane ciepłe ławy, które umożliwiają relaks i chronią przed wychłodzeniem po intensywnym wykorzystaniu basenów. Zróżnicowanie poszczególnych ławek jest kluczowe dla dostosowania się do potrzeb dzieci i dorosłych.  Brodzki dziecięce o głębokości dostosowanej do wzrostu dzieci zapewnią bezpieczną i niecodzienną zabawę. Podwójna niecka basenowa (na 15 i 30cm) daje różnorodność w zależności od potrzeb dzieci. Strefa dziecięca została wyposażona w atrakcje dla najmłodszych: parasol wodny, tęczę, zjeżdżalnię, pochylnie – zjeżdżalnie pomiędzy dwiema nieckami oraz wiadro „Kneippa”.
Dodatkowo cała przestrzeń uzupełniona jest dwoma wannami SPA (jaccuzzi), które to odizolowane przeszkleniem od głównej hali basenowej dają spokój, jakiego potrzebują relaksujący się ludzie.
zobacz wiecej