idi:string(3) "283"

Centrum Rekreacyjno-Sportowe Kędzierzyn-Koźle

01. Lokalizacja Kędzierzyn-Koźle (woj. opolskie, Polska)
02. Etap realizacji Projekt koncepcyjny
03. Data projektu 2014
04. Koszt budowy 41,5 mln zł brutto
05. Powierzchnia użytkowa 6 680 m²
06. Powierzchnia lustra wody 905 m²
07. Opis
Centrum Rekreacyjno-Sportowe Kędzierzyn-Koźle to obiekt, w którym każdy użytkownik znajdzie coś interesującego. Kompleks został wyposażony w halę basenów rekreacyjnych, która dzieli się na trzy strefy: dziecięcą, rekreacji (głośną) oraz wypoczywalnię (cichą).
W strefie rekreacji zlokalizowano nieckę basenową z następującymi atrakcjami: rwącą rzeką, huśtawką wodną, masażerami, leżankami wodnymi, gejzerami podwodnymi. W niecce wydzielono również dwa tory pływackie o długości 25 m. Ponadto w strefie rekreacji znajduje się również zjeżdżalnia. Hala basenu wypoczynkowego jest wydzielona przegrodą akustyczną od części głośnej, zapewniając jej użytkownikom ciszę, spokój i pełen relaks. Znajdująca się tu niecka zapewnia następujące atrakcje: gejzery podwodne, masażery i leżanki wodne. Wokół niecki basenowej utworzona jest plaża z miejscami do leżakowania oraz podesty, na których znajdują się 4 wanny spa. Kompleks brodzików dla najmłodszych został w pełni wyodrębniony z hali basenowej, aby zapewnić większe bezpieczeństwo najmłodszych użytkowników oraz w całości ograniczyć hałas, który może być uciążliwy dla pozostałych użytkowników parku wodnego.  W strefie dla najmłodszych przewidziano zjeżdżalnię oraz działka wodne.
Cały kompleks jest wyposażony w strefę basenów zewnętrznych posiadających własne zaplecze szatniowo-sanitarne. Głównymi atrakcjami tej strefy są dwie niecki basenowe - rekreacyjna i dziecięca oraz zjeżdżalnia rodzinna trzytorowa. Brodzik dziecięcy wykonany jest w formie wodnego placu zabaw.
Oddzielną strefą jest kompleks saunowy. Koncepcja zakłada rozmieszczenie pomieszczeń saun i odnowy biologicznej wokół centralnego atrium stanowiącego ogród saunowy, w którym została zlokalizowana główna sauna realizująca seanse na najwyższym poziomie. Proponowana aranżacja ma przenieść odwiedzających do dalekiej Azji - Tajlandii. Obiekt ten ma przypominać świątynię, symbolizując miejsce zadumy, odprężenia, katharsis. Wszelkie elementy aranżacji - kompozycje skalne, zieleń i wodne płyciny mają wytworzyć klimat harmonii i spokoju zapewniający maksymalny poziom odprężenia i relaksu. Kompleks saunowy został wyposażony w następujące pomieszczenia relaksu i wypoczynku: 4 sauny fińskie, 3 sauny mokre, basen termalny, tężnię termalną, wypoczywalnię i pomieszczenie snu, pomieszczenia masażu oraz grotę z natryskami i grotę lodową. Cała strefa saunowa planowana jest jako strefa nagości, dlatego też dołożono wszelkich starań, aby w maksymalnym stopniu zapewnić użytkownikom pełen komfort i intymność.
Przeszklenia nawiązujące swoją formą do twierdzy w Koźlu służą jako łamacze światła, chronią budynek przed przegrzewaniem i obniżają koszty eksploatacji. Obiekt jest całkowicie osłonięty od strony północnej, gdzie przewidziano przestrzenie techniczne. W celu ograniczenia strat cieplnych projekt przewiduje jedynie zjeżdżalnie wewnętrzne.
Obiekt został opracowany w ścisłej współpracy ze specjalistami kosztorysującymi inwestycję oraz wykonującymi charakterystykę energetyczną w celu uzyskania optymalizacji kosztów budowy oraz wydatków na eksploatację. W wyniku tej współpracy powstał zespół basenów, który łączy ze sobą cechy kąpieliska, basenów sportowych i rekreacyjnych z centrum SPA.
zobacz wiecej