idi:string(3) "281"

Kompleks hotelowo-rekreacyjny w Trzęsaczu

01. Lokalizacja Trzęsacz (woj. kujawsko-pomorskie, Polska)
02. Etap realizacji Projekt koncepcyjny
03. Data projektu 2014
04. Koszt budowy 135,5 mln zł brutto
05. Powierzchnia użytkowa 20 000 m²
06. Powierzchnia lustra wody 900 m² (w tym 400m² baseny zewnętrzne)
07. Wody geotermalne 210 m3/h temp 28st. C
08. Nagrody Nagroda regulaminowa w konkursie „Dodaj światu barw – obiekt z wykorzystaniem paneli elewacyjnych ROCKPANEL i/lub systemu ociepleń ścian zewnętrznych ECOROCK FF” w 2014 roku
09. Inwestor Prywatny
10. Opis
Sposób kształtowania układu zabudowy kompleksu oraz jego fasada zostały oparte o kod Morse’a i znak litery „P” – symbol Pałacu w Trzęsaczu, zapisany jako dwa obiekty liniowe i dwa punktowe połączone wspólną przestrzenią rekreacyjną. Bryła budynku została podzielona na mniejsze odcinki, dostosowując się do bryły pałacu i unikając rywalizacji przestrzennej z zabytkiem. Projektowany kompleks uzupełnia istniejące założenie pałacowe oraz od strony wschodniej zamyka dziedziniec będący jednocześnie placem wejściowym dla istniejącego pałacu i projektowanego obiektu. Oba budynki zostały powiązane za pomocą transparentnego łącznika. W obiekcie zaprojektowano strefy: hotelową, konferencyjną, gastronomiczną, rozrywkową, odnowy biologicznej oraz aquaparku z zespołem basenów zewnętrznych. Nietekstylna strefa saun wraz z ogrodem na dachu obiektu została odseparowana od pozostałych funkcji w obiekcie, by możliwe było głębokie wyciszenie się i oderwanie od świata zewnętrznego. Pokoje hotelowe w układzie wschód-zachód mają widok na morze i zabytkowe parki oraz są odizolowane od uciążliwej drogi zespołem konferencyjno-rozrywkowym.
Zaprojektowany hotel, jako jeden z pierwszych nad polskim wybrzeżem, posiada basen na dachu ze słonecznym tarasem. Jego krawędź zlewa się z morskim horyzontem zapewniając niepowtarzalny widok. Wszystkie baseny zasilane przez ciepłe wody geotermalne zapewnią komfort i niesamowity klimat użytkownikom przez cały rok bez względu na warunki atmosferyczne. Inwestycja została tak zaplanowana by nie doprowadzać do dalszej wycinki drzew.
Projekt uzyskał główną nagrodę w III edycji konkursu „Zmień wizję w projekt - dodaj światu barw!”. W opinii jury „praca otrzymała nagrodę za umiar i powściągliwość w konstruowaniu nowej formy na styku z istniejącym już pałacem. Innowacyjny język architektury, którym opisano bogaty program funkcjonalny obiektu próbuje czerpać z osiągnięć poprzedniej epoki, budując tym samym nową, frapującą opowieść architektoniczną.(…)”. Sposób kształtowania fasady jest oparty na syntetycznej analizie elewacji pałacu i jej powieleniem w nowoczesnym wydaniu. W efekcie powstało harmonijne połączenie obu form.
zobacz wiecej