idi:string(3) "293"

Park Wodny w Dorsten

01. Lokalizacja Dorsten (Nadrenia Północna-Westfalia, Niemcy)
02. Etap realizacji Projekt zrealizowany
03. Data projektu 1999
04. Koszt budowy 17,9 mln € netto
05. Powierzchnia użytkowa 10 630 m²
06. Powierzchnia lustra wody 1 476 m²
07. Inwestor Atlantis Freizeitpark GmbH
08. Opis
Dzięki odpowiedniej organizacji kompleksu stworzono zindywidualizowane przestrzenie funkcjonalne odpowiednie do oczekiwań użytkowników. Są to strefy: sportowa, rekreacyjna, brodzików dla rodziców z małymi dziećmi, zjeżdżalni wodnych, saun oraz klubu fitness.
W ten sposób zapewnione jest jednoczesne, niezakłócone funkcjonowanie całego obiektu, a obciążenie użytkowników o różnych zainteresowaniach zostało zredukowane do minimum.
Elementem charakterystycznym jest inscenizacja hali basenowej, gdzie centralnym punktem  jest most skalny oraz kuter rybacki wkomponowany w otoczenie niecki basenu rekreacyjnego. Ma to swoje uzasadnienie w nawiązaniu do historii regionu - bezpośrednio przy parku wodnym przepływa strumień, którego nabrzeże służyło dawniej jako niewielka przystań dla kutrów rybackich.  Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić przestrzeń, zaplanowano zjeżdżalnię, która dostępna jest bezpośrednio z basenu rekreacyjnego (dodatkowo w specjalnie wydzielonej przestrzeni znajduje się duży kompleks zjeżdżalni).
Rzadko spotykanym rozwiązaniem jest projekt całorocznego basenu solankowego dostępnego dla wszystkich gości (goście strefy saunowej posiadają dodatkowo basen solankowy w wydzielonym obszarze).
Dzięki  takim nietypowym rozwiązaniom planowanie przestrzenne wykracza poza zwykłe zagadnienia. W naszych projektach uwzględniamy całe spektrum problemów i tendencji ekonomicznych, ekologicznych oraz socjalnych tworząc podstawę długoterminowej, całościowej koncepcji funkcjonowania obiektów rekreacyjno-sportowych.
Charakterystycznym elementem kompleksu jest kopuła strefy basenów rekreacyjnych. Podobnie jak w innych projektach biura (Bocholt, Werdau, Rülzheim) zastosowano innowacyjną technologię pneumatycznych pokryć dachowych ETFE.
Przeźroczyste połacie dachowe i przeszklone powierzchnie fasad umożliwiają rozwój roślinności w warunkach zbliżonych do naturalnych, także we wnętrzu kompleksu. Dzięki takim rozwiązaniom w hali basenowej można opalać się za dnia nawet w okresie zimowym, a wieczorową porą kąpać się pod gwieździstym niebem.
Podświetlając w porze nocnej kopułę różnymi kolorami, nadaje się obiektowi futurystyczny wygląd stwarzając jednocześnie niezwykle atrakcyjną możliwość reklamy.
Oryginalnym rozwiązaniem jest projekt tureckiej sauny, w której zachowano specyficzny podział pomieszczeń i rytuały charakterystyczne dla tej kultury - przestrzeń podzielona jest na część męską i damską ze specjalnie zaprojektowanymi obszernymi leżankami. Z tej części można bezpośrednio udać się do kąpieli parowej lub na specjalnie zaaranżowaną kamienną podgrzewaną płytę, na której odbywa się tradycyjny turecki masaż.
zobacz wiecej